Vinogradi Volarević

Vinogradi Volarević

Naš vinograd nalazi se na jugu prekrasne dalmatinske obale, u samom srcu Komarne, najmlađeg vinogorja u Hrvatskoj. Priča počinje 2005. melioriranjem krša. Tlo je vrlo kamenito, te je bilo potrebno mnogo napornog rada, mehanizacije i resursa da bi bilo plodno. Postupak je proveden uklanjanjem debelih korjenja i velikih kamena koji su uzemljeni na 60 cm dubine kako bi se osigurali najbolji uvjeti uzgoja vinove loze. Vinogorje Komarna specifičan je terroir na kojem su se odlično pokazao uzgoj autohtonih hrvatskih sorti kao što su Plavac Mali, Tribidrag (Crljenak Kastelanski, Zifandel), Pošip, i Maraština. Tako je šarmantno malo primorsko mjesto, smješteno 70 km sjeverozapadno od Dubrovnika, postalo je poznato kao važna Hrvatska vinska mikro lokacija.

Čitavo područje vinograda izloženo je jugu i ima tri vrste insolacije: sunce-vinova loza, sun-kamen-vinova loza, sunce-more-vinova loza. Zbog ekstremnih uvjeta i visokih temperatura, vinograd je također opremljen sustavom navodnjavanja potrebnim tijekom sušnih razdoblja kako bih omogućili preživljavanje vinove loze.

  • Nadmorska visina: 72-132m
  • Godišnja insolacija: 2650h
  • Padavine: prosječno 750 mm
  • Veličina: 15 ha (12 ha vinove loze)
  • Tlo: litosol (vapnenac) postotak kamena: 50%

Autentična klima i tla u regiji Komarne zajedno čine pravu formulu za organski uzgoj grožđa. Kamenito tlo, visoke temperature tijekom ljeta, stalni dalmatinski vjetrovi, hladne noći, surova priroda i biološka raznolikost flore i faune stvaraju savršene uvjete da se grožđe razvija do svoje najbolje kvalitete. Zbog teških prirodnih uvjeta i čvrstoće bobice plavca maloga, u uzgoju se koriste minimalne količine bakra i sumpora koje su propisane Zakonom o ekološkoj poljoprivredi.

Ekološki proizvedeno vino - bio proizvodnja

Autentična klima i tla u regiji Komarne zajedno čine pravu formulu za organski uzgoj grožđa.
Kamenito tlo, visoke temperature tijekom ljeta, stalni dalmatinski vjetrovi, hladne noći, surova priroda i biološka raznolikost flore i faune stvaraju savršene uvjete da se grožđe razvija do svoje najbolje kvalitete.
Zbog teških prirodnih uvjeta i čvrstoće bobice plavca maloga, u uzgoju se koriste minimalne količine bakra i sumpora koje su propisane Zakonom o ekološkoj poljoprivredi.