Vinogradarska regija Komarna

Komarna

Povijest vinograda

Vinogradi Volarević nalaze se na području Komarne u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Projekt izgradnje vinograda započeo je 2005. godine melioracijom krša. Skinuta je gusta makija, a kamen se mljeo na dubini od 60 cm kako bi se stvorili što bolji uvjeti za rast vinove loze.

Nakon pripreme terena od 2005. do 2007. godine, u razdoblju od 2008. do 2009. godine u dvije sadnje zasađeno je ukupno 12 hektara zemljišta sadnicama loze od toga 90% sorte plavac mali.

Sadnja Vinograda
Mladi vinograd

Vino nastalo prvom berbom potječe iz 2010. godine te je pohranjeno u arhivu za buduće generacije.

Plavac mali kao sorta dobro uspjeva na škrtim zemljištima i nije mu potrebno mnogo vode za rast. Prednost područja Komarne kao vinogradarskog položaja očituje se u hladnim noćima koje omogućuju očuvanje kiselina u grozdu.To pridonosi kvaliteti sorte jer je plavac mali sorta vina čija kakvoća i sklad okusa uvelike ovisi o očuvanju umjerene kiselosti grozda.

Obilježja vinograda

Cjelokupno područje vinograda nalazi se na južnoj ekspoziciji i ima tri vrste insolacije: sunce - loza; sunce - kamen - loza; sunce - more - loza. Zbog ekstremnih uvjeta i visokih temperatura u vinograd je ugrađen i sustav za navodnjavanje (potreban tijekom sušnih godina).

  • Nadmorska visina: 72 m – 132 m
  • Godišnja insolacija: 2650 h
  • Oborine: prosjek 750 mm
  • Veličina: 15 ha (12 ha pod vinovom lozom)
  • Tlo: klasa litosola, zastupljenost kamena 50%.
Plavac mali

Izvorna sorta plavac mali

SINONIMI: crljenak mali, crvenak (Kaštela), pagadebit crni (Korčula), šarac itd.

Plavac mali hrvatska je crna izvorna sorta vinove loze, čiji je areal uzgoja vezan za područje srednje i južne Dalmacije. Nastao je spontanom hibridizacijom dviju izvornih hrvatskih sorti: crljenka kaštelanskog (u svijetu poznatog kao zifandel ili primitivo) i dobričića.

Najrasprostranjenija je i gospodarski najvažnija sorta vinove loze u Hrvatskoj.

Plavac mali najbolje rezultate daje na prisojnim padinama, gdje mu ne nedostaje sunca i topline, a gdje ujedno nalazi i vlagu puštajući korijenje duboko među porozni kamen i postojanu cirkulaciju zraka. Sortu odlikuje visoka kvaliteta, izražena otpornost na bolesti te prinos grožđa visoke kvalitete.

Sve navedeno osigurava proizvodnju vrhunskih vina koja se odlikuju visokim udjelom alkohola, punoćom okusa i ljubičasto- tamnocrvenom bojom s modrim odsjajima, a ujedno su i visoko ekstraktna i osjetno trpkasta.

Na položajima kao što je i vinograd Volarević plavac mali daje vina visoke kakvoće.

Ekološki proizvedeno vino - bio proizvodnja

Klimatski i pedološki uvjeti na području Komarne idu u korist ekoproizvodnje. Visoke temperature tijekom ljeta, stalni vjetrovi, hladne noći, surova priroda te raznolikost biljnog i životinjskog svijeta stvaraju povoljne uvjete za uzgoj vinove loze i samog grozda na ekološki prihvatljiv način.

Zbog teških prirodnih uvjeta i čvrstoće bobice plavca maloga, u uzgoju se koriste minimalne količine bakra i sumpora koje su propisane Zakonom o ekološkoj poljoprivredi. Korov koji raste oko područja trsa ručno se odstranjuje radi bolje insolacije koja pridonosi boljem nakupljanju šećera, strujanju zraka i ostalim popratnim parametrima potrebnim za dobivanje vina visoke kakvoće.

Vinogradi Volarević 2016

Komarna
Sadnja Vinograda
Mladi vinograd
Plavac mali
Komarna
Sadnja Vinograda
Mladi vinograd

Obilježja vinograda

Izvorna sorta plavac mali

Plavac mali

Vinogradi Volarević