Rade Volarević

Odrastao sam u malenom mjestu Prud u vrijeme kada je siromaštvo bila sveprisutna pojava, ali bez obzira na siromaštvo život je ipak bio puno bogatiji nego danas. U to vrijeme svaka je kuća je imala kokoši, svinje, konje, vrt pun voća i povrća uzgojenog prirodnim putem, med, rakiju, vino. To je blago koje je danas teško naći u mjestima koja su hranila cijele gradove. Cijeli svoj životni vijek pokrećem nove poslove. Školovani sam bravar ti  to je bio moj prvi zanat. Kao bravar sam hodao od kuće do kuće i popravljao sve što sam mogao kako bih prehranio obitelj. Uz taj posao trebao mi je još neki izvor prihoda pa sam krenuo u pčelarstvo.

Rade Volarević

Početak

Proizvodnja meda je tada bila profitabilna jer se med cijenio i bila je velika potražnja za njim. Padom cijena meda morao sam misliti što ću dalje raditi, jer tu su četiri sina koja je trebalo prehraniti i osigurati njihovo školovanje. Za jedan Zagrebački institut počeo sam proizvoditi velike sadnice limuna te shvatio da mogu više zaraditi na proizvodnji limuna nego bravarijom i pčelarstvom te pomalo krećem u rasadničarsku proizvodnju. Mnogi su tada pričali kako će bravar napraviti dobru sadnicu, ali niko nije znao tako osjetiti prirodu i to učiniti. Razni negativni komentari su uslijedili ali kako se kaže zmija najljuća dolazi iz kamena, tako da sam sebi rekao viditi ćemo još tko radi najkvalitetnije sadnice.

Red, rad i trud

Nakon velike tragedije ostajem bez supruge sa četiri sina koja su većinom bila na školovanju. Riskiranjem posla bez plaće da krenem u novi projekt rasadničarstva sad postaje velika borba. Borba za život. Sin Mate vraća se sa studija iz Opatije kako bi pomogao najmlađem sinu Josipu. Krećemo u novu životne pobjede uz red, rad i trud. Proizvodnja se širila, kupaca sadnog materijala bilo je sve više. I dalje se pričalo da ne može bravar proizvesti dobru sadnicu, ali stara poslovica kaže "Zlonamjerne ušutiš poslom, a ne pričom".

Obitelj Volarevic

Rasadnik Prud

Nakon laganog rasta u rasadničarstvu, Mate se odlučuje za otvaranje vrtnog centra kako bi proširili djelatnost, tada je bilo sve ili ništa. Nakon par godina proširujemo rasadnik radi kvalitete sadnog materijala i povećavamo prihod kroz opremanje vrtova raznih hotela i privatnih vila. Nedugo nakon toga postajemo najveći Rasadnik u Hrvatskoj po izboru sadnog materijala. Vrtni centar je jedan od najmodernijih u Dalmaciji.

Naravno i kad nemaš i kad nešto imaš tvoj način života te tjera da kreneš dalje. Uvijek postoji prostor za usavršavanje ili širenje. Krećemo u novi projekt sadnje vinograda. Opet se mnogi pitaju odakle vinograd sad odjednom i to na brdu (kršu) gdje nikada nije rasla vinova loza. Organizacijom poduzeća u kojem Mate vodi Vrtni Centar, sin Dražen sve mehanizirane operacije, sin Petar rasadnik, ostaje Josip koji je početkom izgradnje projekta vinograda i vinarije bio na školovanju u Zagrebu, i ostvario želju da postane uspješan enolog.

Tako je nastao jedan od najljepših vinograda u Dalmaciji na padinama Komarne.

Ljudima koji žele upoznati naš projekt Vinogradi Volarević koji je nastao iz ničega uvijek kažem:

SAMO ISPRIČAJTE ONO ŠTO STE VIDILI, KUPITI NIŠTA NE MORATE.

Vinogradi Volarević 2016

Rade Volarević
Obitelj Volarevic
Rade Volarević
Obitelj Volarevic

Vinogradi Volarević